کرونا با اقتصاد دنیا چه کرد؟
به گزارش بلندانیوز، در گزارش پیش رو به آنالیز تغییر و تحولات رشد مالی کشورهای منتخب، تجارت خارجی کشورهای عظیم دنیا و تغییرات میزان درآمد و فروش شرکت های عظیم دنیا پرداخته ایم. نتایج قابل تامل است.
به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، اواخر سال 2019 که ویروس کرونا در ووهان چین جولان می داد، در خارج از چین کمتر کسی از این ویروس مرموز می ترسید، اما حالا این ویروس با وجود رعایت همه پروتکل ها، علاوه بر ابتلای16.7 میلیون نفر و جان باختن نزدیک به 659 هزار نفر در جهان، توانسته ضرر و زیان های زیادی به اقتصادهای جهان وارد کند. کاهش حجم تجارت خارجی، آسیب دیدن زنجیره تامین جهانی، کاهش تقاضای کالاها و کاهش فراوری، افزایش بیکاری و از دست رفتن بعضی مشاغل و فعالیت ها، افزایش سرسام آور هزینه درمانی دولت و خانوار، افزایش نرخ تورم، فشار بر منابع و مصارف بودجه، فشار بر نقدینگی بخش فراوری و... ده ها پیامدی است که این ویروس مرموز فضای اقتصاد کلان و سفره معیشتی مردم جهان را تحت تاثیر قرار داده است. در گزارش پیش رو به آنالیز تغییر و تحولات رشد اقتصادی کشورهای منتخب، تجارت خارجی کشورهای عظیم جهان و تغییرات میزان درآمد و فروش شرکت های عظیم جهان پرداخته ایم. نتایج قابل تامل است، آسیب جدی به شرکت های آمریکایی و اروپایی وارد شده و شرکت های شرق و جنوب شرق تا حدودی از این آسیب ها در امان مانده اند. همچنین شرکت های حوزه فناوری و فروشگاه های آنلاین نه تنها آسیبی از شیوع کرونا ندیده اند، بلکه به جهت ماهیت فعالیت آنها، با رشد چشمگیر درآمد و فروش نیز روبرو بوده اند.
فقط رشد اقتصادی چین مثبت خواهد بود
شیوع ویروس کرونا علاوه بر آنکه رنج های فراوانی به مردم سراسر جهان وارد نموده، اختلال در امور اقتصادی نیز از دیگر پیامدهای آن بوده است. کاهش فرصت های اشتغال و افزایش بیکاری، فراز و فرودهای بازارهای کالا، کاهش و رکود در بازار سفر و گردشگری و اختلال در زنجیره های تأمین جهانی از مواردی است که مضاف بر صدمات جانی، موجب اختلال در اقتصادهای جهان شده است. گرچه آسیب پذیری بعضی اقتصادها به لحاظ شرایط خاص آنها، از ویروس کرونا بیشتر بوده (همانند کشورهایی که درآمد آنها وابستگی زیادی به گردشگری و نفت و انرژی دارد)، اما آمارهای جهانی نشان می دهد هیچ اقتصادی اعم از کوچک و عظیم، از آسیب های این ویروس مرموز در امان نمانده است. در این خصوص براساس آخرین پیش بینی (ژوئن 2020) صندوق بین المللی پول از دورنمای اقتصاد جهان، رشد اقتصاد جهان در انتها سال 2020 برابر با منفی 4.9 درصد تخمین زده می گردد که در مقایسه با رشد اقتصادی مثبت 2.9 درصدی سال 2019، کاهش شدیدی را نشان می دهد.
طبق برآورد صندوق بین المللی پول، در بین کشورهای منتخب، رشد اقتصادی چین گرچه از6.1 درصد در سال 2019 به یک درصد در انتها سال 2020 خواهد رسید، اما تنها کشوری خواهد بود که در انتها امسال میلادی رشد اقتصادی مثبت را تجربه خواهد نمود. در کنار این کشور، آمریکا که در سال 2019 رشد اقتصادی 2.3 درصدی را تجربه نموده بود، پیش بینی می گردد در انتها امسال رشد اقتصادی این کشور به منفی 8 درصد برسد. آلمان دیگر اقتصاد عظیم جهان است که رشد اقتصادی آن از 6.0 درصد در سال 2019 برآورد می گردد به منفی 7.8 درصد در انتها امسال برسد.
هند نیز از دیگر اقتصادهای عظیم جهان است که برآورد می گردد رشد اقتصادی این کشور از 4.2 درصد در سال 2019 به منفی 4.5 درصد در انتها امسال برسد. همچنین در بین کشورهای جنوب شرق آسیا نیز، براساس برآورد صندوق بین المللی پول، رشد اقتصادی کشورهای ژاپن، کره جنوبی، تایلند، مالزی و فیلیپین در انتها امسال میلادی به ترتیب به منفی 5.8 درصد، منفی 2.1 درصد، منفی 7.7 درصد، منفی 3.8 درصد، منفی 3.6 درصد می رسد.براساس برآوردهای صندوق بین المللی پول، نرخ رشد اقتصادی کشورهای ایتالیا، اسپانیا، فرانسه، مکزیک، انگلستان، آرژانتین و برزیل در شرایط بسیار بدتر از سایر کشورها قرار خواهد گرفت و رشد اقتصادی آنها به ترتیب منفی 12.8 درصد برای دو کشور ایتالیا و اسپانیا، منفی 12.5 درصد برای فرانسه، منفی 10.5 درصد برای مکزیک، منفی 10.2 درصد برای انگلستان، منفی 9.9 درصد برای آرژانتین و منفی 9.1 درصد برای برزیل خواهد بود. همچنین براساس برآوردهای صندوق بین المللی پول، رشد اقتصادی ایران نیز در انتها 2020 حدود منفی 6 درصد پیش بینی شده که 1.6 درصد به سمت رشد مثبت اقتصادی حرکت نموده است.
کاهش 7 تا 20 درصدی مبادلات تجاری عظیمان اقتصاد
درکنار کاهش رشد اقتصادی، دومین پیامد شیوع ویروس کرونا، کاهش قابل توجه حجم تجارت خارجی کشورهای جهان است. شیوع کروناویروس قبل از هرچیز یک فاجعه جهانی بود و علاوه براینکه بر زندگی صدها هزار نفر تاثیر گذاشته، با محدودیت های کرونایی و پروتکل های اعمال شده از سوی کشورهای مختلف و با کاهش مصرف و تقاضا در بازارها و همچنین توقف بعضی کسب وکارها، موجب شده حجم تجارت کشورهای مختلف به طور قابل توجهی کاهش یابد. در این حوزه با توجه به نقش محوری چین و آمریکا در زنجیره های تامین جهانی به عنوان فراوریکننده های برتر کالاهای واسطه ای، به ویژه در حوزه های کامپیوتر، الکترونیک، داروسازی و تجهیزات حمل ونقل و همچنین به عنوان منبع اصلی تقاضا برای بسیاری از کالاهای اقتصادی فراوریی در جهان، در این بخش تاکید ویژه ای روی آمارهای این دوکشور و مبادلات چین با کشورهای منتخب داشته ایم.
آنالیز ها نشان می دهد طی پنج ماهه سال 2020 (آخرین آمار منتشرشده در آمریکا)، حجم تجارت خارجی آمریکا حدود دو هزار و 141 میلیارد دلار بوده که این میزان نسبت به رقم دو هزار و 349 میلیارد دلاری مدت مشابه سال 2019 حدود 8.8درصد کاهش نشان می دهد. همچنین حجم واردات این کشور در پنج ماهه امسال به هزار و 178 میلیارد دلار رسیده که درمقایسه با رقم هزار و 303 میلیارد دلاری مدت مشابه سال 2019 کاهش 10 درصدی را تجربه نموده است. صادرات آمریکا نیز طی این مدت به 963 میلیارد و 495 میلیون دلار رسیده که در مقایسه با رقم هزار و 47میلیارد دلاری پنج ماهه سال گذشته، کاهش 8 درصدی را حکایت می نماید.
چین دیگر غول اقتصادی جهان است که آنالیز آمارهای تجارت خارجی این کشور در 6ماهه اول سال 2020 (آخرین آمار منتشرشده) نشان می دهد حجم تجارت خارجی این کشور در انتها نیمه اول سال 2020 به دو هزار و 29 میلیارد دلار رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش 6.6 درصدی داشته است. همچنین واردات این کشور طی نیمه اول امسال 930 میلیارد و 946 میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال 2019، کاهش بیش از هفت درصدی داشته است. صادرات این کشور نیز طی 6ماهه امسال هزار و 98 میلیارد دلار بوده که این شاخص نیز حکایت از کاهش 6 د.2رصدی در نیمه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته دارد.
دربین کشورهای مختلف همان طور که در جدول آمده، بیشترین کاهش تجارت دوجانبه چین با کشورهای هند، کانادا، هنگ کنگ، فیلیپین، ایتالیا، انگلیس، آمریکا و فرانسه رخ داده که به ترتیب حکایت از کاهش نزدیک به 21 درصدی، کاهش 19.3 درصدی، کاهش 13 درصدی، کاهش12.3 درصدی، کاهش 10.8 درصدی، کاهش 10درصدی، کاهش9.7 درصدی و کاهش 9.3 درصدی دارد. همچنین طی نیمه اول سال 2020 درمقایسه با مدت مشابه سال گذشته، تجارت خارجی چین با ویتنام، تایوان، تایلند و هلند با افزایش روبه رو بوده که به ترتیب 14.1 درصد، 7.8 درصد، 5.6 درصد و 2.2 درصد بوده است.
کاهش 34 درصدی فروش پژو سیتروئن
شرکت خودروسازی پژو سیتروئن (گروه پی اس ای) که تحت برند های پژو، سیتروئن، دی اس، اوپل و واکسول خودرو های خود را عرضه می نماید، ازجمله شرکت های عظیم فرانسه است که در سال 1976 راه اندازی شد. این شرکت هشتمین شرکت عظیم خودروسازی جهان است که حتی با خودروسازان ایرانی نیز چندین سال فعالیت مشترک داشته است. آنالیز صورت اقتصادی 6ماهه اول سال 2020 این شرکت نشان می دهد درآمد شرکت طی نیمه اول امسال به 25 میلیارد و 120 میلیون یورو رسیده که نسبت به رقم 38 میلیارد و 340 میلیون یورویی مدت مشابه سال گذشته، کاهش 34.5 درصدی را تجربه نموده است. همچنین به لحاظ تیراژ یا تعداد فروش نیز، طبق آمار های ارائه شده از سوی شرکت، پژو سیتروئن طی نیمه اول امسال یک میلیون و 33 هزار دستگاه خودرو در کل جهان به فروش رسانده که نسبت به مدت مشابه سال 2019 حکایت از کاهش 45.7 درصدی دارد که در نوع خود بسیار قابل تامل است.
کاهش 26 درصدی فروش رنو فرانسه
رنو (Renault) دیگر غول خودروسازی فرانسه است که در زمینه ساخت انواع وسایل نقلیه تجاری، کامیون، تریلر، تراکتور، اتوریل، اتوبوس و خودرو های برقی فعالیت می نماید. این شرکت که در سال 1899 تاسیس شده، در کشور های مختلف خط فراوری داشته و غالب سهام شرکت رومانیایی داچیا، شرکت ترکیه ای اویاک-رنو، شرکت کر ه ای رنو سامسونگ موتورز را دارد و با شرکت های ایرانی نیز در دوره هایی مشارکت داشته است. آنالیز صورت اقتصادی 6ماهه 2020 این شرکت نشان می دهد درآمد رنو در نیمه اول امسال به 10 میلیارد و 125 میلیون یورو رسیده که نسبت به رقم 12 میلیارد و 527 میلیون یورویی مدت مشابه سال 2019، کاهش 19.2درصدی را نشان می دهد. همچنین طبق این آمارها، شرکت رنو طی نیمه اول امسال 672 هزار و 962 دستگاه خودرو (با احتساب قطعات منفصله کامل خودرو) به فروش رسانده که نسبت به تعداد 908 هزار و 402 دستگاه در مدت مشابه سال 2019، کاهش 26 درصدی داشته است.
روز های خوب آمازون و رشد 26 درصدی فروش
آمازون یا آمازون دات کام (Amazon.com) عظیم ترین فروشگاه تجارت الکترونیک جهان است که در سال 1994 در آمریکا و توسط جف بزوس تاسیس شد. جف بزوس مالک این شرکت، ثروتمندترین فرد جهان است که دارایی های وی بیش از 136 میلیارد دلار برآورد می گردد. شرکت وی درحال حاضر طیف گسترد ه ای از کالا ها و خدمات از کتاب، سی دی و دی وی دی، بسته های نرم افزاری تا تجهیزات الکترونیکی و وسایل خانگی گرفته تا کیف، کفش و انواع لباس را به فروش می رساند و از جهت گستردگی فعالیت و حجم فعالیت عظیم ترین فروشگاه آنلاین جهان است. آنالیز های آماری نشان می دهد کرونا به همه تلخی هایی که داشته، سود های هنگفتی را عاید این فروشگاه آنلاین نموده است؛ به طوری که طبق صورت اقتصادی سه ماهه 2020، فروش شرکت آمازون به 75 میلیارد و 452 میلیون دلار رسیده که این میزان15.7 میلیارد دلار یا به عبارتی 26.4 درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال 2019 نشان می دهد. طبق آمار های صورت اقتصادی شرکت آمازون، از 75 میلیارد و 452 میلیون دلار فروش این شرکت، 41.8 میلیارد دلار مربوط به فروش کالا و 33.6 میلیارد دلار نیز مربوط به فروش خدمات بوده است. همچنین طی سه ماهه امسال فروش کالا 22 درصد و فروش خدمات نیز 32 درصد رشد داشته است.
کاهش 26 درصدی درآمد بوئینگ
شرکت بوئینگ (Boeing) ازجمله شرکت های عظیم در حوزه هوافضا و صنایع دفاعی آمریکایی است که در سال 1916 توسط ویلیام بوئینگ در شهر سیاتل، واشنگتن تاسیس شد. این شرکت در دو سال اخیر به واسطه نقص فنی و سقوط پی درپی بوئینگ 737 مکس، با کاهش تقاضا و سفارش از سوی مشتریان روبرو شده و این امر موجب افزایش ضرر و زیان های این شرکت شده است. آنالیز صورت اقتصادی سه ماهه اول امسال بوئینگ نشان می دهد درآمد این شرکت در سه ماهه اول 2020 به 16 میلیارد و 908 میلیون دلار رسیده که نسبت به رقم 22 میلیارد و 917 میلیون دلار درآمد در مدت مشابه سال 2019، کاهش 2، 26 درصدی را تجربه نموده است.
زیان 2.8 میلیارد دلاری تویوتا از کرونا
شرکت چندمیلیتی تویوتا (Toyota) از عظیم ترین خودروسازان ژاپن و پرفروش ترین برندهای جهان است که اولین خط فراوری اتومبیل این شرکت توسط کیشیرو تویودا و در کارخانه شرکت نساجی صنایع تویوتا و در سال 1937 میلادی بنیان آن گذاشته شد. تویوتا مالک برندهای دینا، دایهاتسو، سایون، لکسوس و هینو موتورز است. این شرکت جزء پرتیراژترین خودروسازان جهان است که سالانه بیش از 10 میلیون خودرو در سراسر جهان فراوری و به فروش می رساند. براساس صورت اقتصادی 12ماهه منتهی به مارس 2020، درآمد این شرکت طی این مدت 29 هزار و 930 میلیارد ین بوده که نسبت به رقم 30 هزار و 226 میلیارد ین در 12ماهه منتهی به مارس 2019، کاهش یک درصدی نشان می دهد. همچنین طی این مدت تویوتا توانسته 10 میلیون و 606 هزار دستگاه انواع خودرو و قطعات منفصله کامل به فروش برساند که نسبت به مدت مشابه سال 2019 کاهش 1.4 درصدی داشته است. براساس صورت اقتصادی، ویروس کرونا موجب کاهش 295.7 میلیارد ینی(معادل حدود 2.8 میلیارد دلار) درآمد و کاهش 127هزار دستگاهی فروش این شرکت شده است.
سود 2.5 میلیارد دلاری سامسونگ در دوره کرونا
شرکت سامسونگ ازجمله شرکت های چندملیتی و خوشه ای واقع در سئول، کره جنوبی است که زمینه فعالیت و جزئیات فراوریات آن برای هر ایرانی آشناست. این شرکت در سال 1938 میلادی توسط لی بیونگ چول، به عنوان یک شرکت بازرگانی تاسیس شد و از اواخر دهه 60 میلادی وارد عرصه تجارت الکترونیک شد. کشتی سازی نیز ازجمله فعالیت های دهه 70 این گروه بوده است. درحال حاضر این شرکت در حوزه های مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات محصولات متنوعی به بازارهای جهانی و ایران عرضه می نماید. آنالیز صورت اقتصادی این شرکت در سه ماهه اول امسال نشان می دهد درآمد سامسونگ طی این مدت به 553هزار و 325 میلیارد وون(بیش از 46 میلیارد دلار) رسیده که نسبت به رقم 52 هزار و 385 میلیارد وون مدت مشابه سال 2019 رشد 5.6 درصدی در بخش درآمدها داشته است. درآمد سامسونگ طی این مدت به 553 هزار و 325 میلیارد وون(بیش از 46 میلیارد دلار) رسیده که نسبت به رقم 52 هزار و 385 میلیارد وون مدت مشابه سال 2019 رشد 5.6 درصدی در بخش درآمدها داشته است. براین اساس درآمد این شرکت طی نیمه اول امسال با وجود شیوع کرونا، 29 هزار و 397 میلیارد وون(معادل نزدیک به 2.5 میلیارد دلار) رشد داشته است.
رشد 13 درصدی درآمدهای مایکروسافت در دوره کرونا
مایکروسافت یا میکروسافت ازجمله شرکت های چندملیتی حوزه فناوری است که در کنار شرکت های آمازون و اپل؛ ارزش این شرکت نیز از یک تریلیون دلار عبور نموده است. آنالیز صورت اقتصادی سه ماهه اول امسال این شرکت نشان می دهد درآمد مایکروسافت طی این مدت به بیش از 38 میلیارد دلار رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال 2019 رشد 12.8 درصدی یا3.4 میلیارد دلاری را نشان می دهد.
اپل و فروش 29 میلیارد دلاری آیفون در 3 ماه
شرکت اپل از دیگر شرکت های چندملیتی آمریکایی و فعال در حوزه فناوری، طراحی و ساخت لوازم الکترونیکی مصرفی، نرم افزار کامپیوتر و ارائه دهنده خدمات آنلاین است که موبایل ها و کامپیوترهای آن در بازارهای جهانی تقریبا بی رقیب است. آنالیز صورت اقتصادی این شرکت در سه ماهه اول امسال نشان می دهد درآمد این شرکت طی سه ماهه منتهی به مارس 2020 به 58 میلیارد و 313 میلیون دلار رسیده که نسبت به درآمد مدت مشابه سال 2019 رشد 0.5 درصدی را نشان می دهد. از نکات قابل توجه در لیست درآمدهای این شرکت، فروش نزدیک به 29 میلیارد دلاری آیفون در مدت سه ماهه امسال است.
رشد فروش شرکت های ال جی و هیوندای
هیوندای و ال جی الکترونیک ازجمله شرکت های خوشه ای و چندملیتی کره ای هستند که اولی در حوزه خودروسازی و دومی در حوزه الکترونیک و فناوری اطلاعات شناخته شده هستند. آنالیز صورت اقتصادی سه ماهه اول این شرکت ها نشان می دهد درآمد هیوندای در سه ماهه اول امسال به 25 هزار و 319میلیارد وون و درآمد ال جی نیز به 14 هزار و 727 میلیارد وون رسیده که درآمد شرکت هیوندای رشد 1.2 درصدی و درآمد ال جی نیز رشد 5.5 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته است.
کاهش 15 درصدی درآمد ایرباس
شرکت هواپیماسازی فرانسه ازجمله عظیم ترین سازنده های هواپیمای جت مسافربری جهان است که آنالیز صورت های اقتصادی این شرکت نیز نشان می دهد طی سه ماهه اول امسال درآمد این شرکت به 10 میلیارد و 631 میلیون دلار رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش 15.3 درصدی نشان می دهد.
منبع : فرهیختگان
بازگشت به صفحه رسانه ها
منبع: خبرگزاری تسنیم