کارگران سالی3 کیلو گوشت قرمز مصرف نمی نمایند
به گزارش بلندانیوز، یک خانواده سه نفره کارگری اگر یک روز بخواهند غذای گوشتی بخورند، باید کل دستمزد آن روزِ نان آور خانواده را برای خرید فقط یک کیلوگرم گوشت قرمز هزینه نمایند!
به گزارش ایلنا، سرانه مصرف گوشت سالانه به 3 کیلوگرم و کمتر رسیده است. در میانه اردیبهشت امسال، مسعود رسولی، دبیر انجمن صنعت بسته بندی گوشت و مواد پروتئینی کشور از کاهش مصرف سرانه گوشت ایرانیان نسبت به سال گذشته اطلاع داد و گفت: مرکز آمار ایران سرانه مصرف گوشت قرمز در سال را 4 کیلوگرم در سال به ازای هر نفر اعلام نموده است. اما آنچه واقعیت دارد چیزی حدود 3 کیلوگرم است که باید گفت این آمار برای هر جامعه ای نگران نماینده است.
او یک مقایسه ساختاری صورت داد؛ مقایسه ای که به خوبی نشان می دهد چگونه نمودار تغذیه ای مردم تابعی از شاخص های رشد مالی کشور است: این در حالی است که به عنوان مثال در سال 1993 سرانه کشور گوشت قرمز مردم چین 5 کیلوگرم بود که الان این عدد به 53 کیلوگرم رسیده است.
نصف شدن سرانه گوشت در یازده ماه!
سرانه گوشت در کشور از 12 کیلوگرم در سال به 6 کیلوگرم رسیده و به عبارتی با 50 درصد کاهش مصرف روبرو شده است این خبر را مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور در مهرماه سال گذشته (1400) به رسانه ها داد. حالا نزدیک به یک سال یا به طور دقیق تر یازده ماه از اعلام این خبر گذشته است؛ کاهش مصرف سرانه گوشت از 6 کیلوگرم در سال به 4 یا حتی 3 کیلوگرم، نگران نماینده است.
نصف شدن سرانه مصرف گوشت فقط مختص سال 1401 نیست؛ در سه چهار سال اخیر، هر سال مردم ناچار شده اند مصرف گوشت قرمز خود را به خاطر افزایش سنگین قیمت ها نصف نمایند؛ در اسفند 99، رئیس شورای تأمین نمایندگان دام کشور با اشاره به اینکه نوسان بازار هیچ توجیهی ندارد گفت که بنابر آمار امسال، مقدار مصرف گوشت قرمز نسبت به مدت مشابه سال قبل 50 درصد کاهش یافته است.
آن موقع قیمت هر کیلوگرم گوشت قرمز حدود 45 هزار تومان بوده است، با این حال، مردم استطاعت خرید نداشته اند؛ اما امروز مشاهدات میدانی بازار نشان می دهد که حداقل قیمت گوشت قرمز در محدوده هر کیلو 200 هزار تومان است؛ آخرین قیمت ها در دهم مرداد: نرخ هر کیلو ران گوسفندی با استخوان ممتاز، 216 هزار تومان!
تایید پایین بودن سرانه مصرف در گزارشات رسمی
براساس مصوبات مزدی شورایعالی کار، حداقل دستمزد روزانه کارگران در امسال، 139 هزار و 325 تومان است؛ اگر مزایای مزدی مانند حق مسکن و سنوات را به این رقم بیفزاییم، به سختی به روزی حدود 200 هزار تومان می رسیم؛ بنابراین قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی امروز از دستمزد روزانه یک کارگر به مراتب بیشتر است؛ یعنی یک خانواده سه نفره کارگری اگر یک روز بخواهند غذای گوشتی بخورند، باید کل دستمزد آن روزِ نان آور خانواده را برای خرید فقط یک کیلوگرم گوشت قرمز هزینه نمایند؛ تنزل سطح کیفی تغذیه، عواقب میان مدت و بلندمدت بسیار دارد؛ عواقبی که چشم پوشیدن بر آن ها جامعه را به سمت بحران سوق خواهد داد.
در این میان، مقایسه سرانه مصرف گوشت در ایران و کشور های اروپایی و آمریکا فرایند های متفاوتی دارد. هر آمریکایی سالانه 49 کیلو گوشت قرمز می خورد و این عدد برای هر آرژانتینی در سال به 40 کیلو می رسد. مردم کشور های اروپایی هم حدود 30 کیلو در سال گوشت قرمز مصرف می نمایند و سرانه مصرف گوشت قرمز در ترکیه 27 کیلو در سال است. در ایران سرانه مصرف گوشت به زیر 6 کیلوگرم در سال رسیده است؛ سالی 4 یا نهایتاً 3 کیلو گوشت سر سفره هر کارگر ایرانی است.
کارگران: معمولاً گوشت نمی خوریم!
برای اینکه بدانیم این اعداد و ارقام با واقعیت های زیسته کارگران چقدر همخوانی دارد، به سراغ چند کارگر و بازنشسته رفتیم و مقدار مصرف گوشت ماهانه آن ها را جویا شدیم.
یک کارگر پیمانکاری شهرداری (حداقل بگیر) می گوید: ما چندین ماه است که اصلاً گوشت قرمز نخریده ایم، یعنی از ابتدای سال خرید گوشت قرمز نداشته ایم؛ اگر اوضاع به همین شکل باشد تا سرانجام سال هم خرید نمی کنیم؛ پولی باشد یکی دو کیلو مرغ یا ماهی می خریم؛ واقعاً سرانه مصرف گوشت خانواده ما به صفر رسیده است!
یک کارگر عسلویه (غیرحداقل بگیر) می گوید: من غذای کمپ را می خورم، اما همسر و دو فرزندم اصفهان زندگی می نمایند؛ فکر کنم هر دو یا سه ماه، یکی دو کیلو گوشت خورشتی می خرند تا بتوانیم هر پانزده روز یکبار، غذا با گوشت قرمز داشته باشیم؛ سرانه مصرف هر عضو خانواده ما در برترین حالت، سالی 3 یا همان 4 کیلوگرم است.
یک بازنشسته حداقل بگیر کارگری ساکن کردستان نیز از به صفر رسیدن خرید گوشت قرمز در ماه های اخیر می گوید: ماه هاست سفره ما رنگ گوشت قرمز را ندیده است؛ پول ما به خرید چند کیلو مرغ و تخم مرغ به زور می رسد؛ گوشت را دیگر فاکتور گرفته ایم!
بدون تردید، خروج از این بحران تغذیه ای، یک همت عالی می خواهد؛ باید سرانه مناسب گوشت قرمز دهک های فرودست با قیمت قابل قبول و مقرون به صرفه تامین گردد؛ قیمت یک کیلو گوشت قرمز براساس استاندارد ها بایستی حداکثر یک سوم یا یک چهارم دستمزد روزانه یک کارگر باشد.
در شرایط فعلی، اگر نمی توانند قیمت ها را بشنمایند لااقل با کالابرگ یا هر طریق دیگری، ماهانه چند کیلو گوشت قرمز مقرون به صرفه و باکیفیت در اختیار مردم قرار دهند؛ اما راهکار ساختاری، شکستنِ طلسمِ عدم تناسب دستمزد ها با قیمت هاست.
منبع: فرارو