هرم غذایی چه کمکی به ما می نماید؟
به گزارش بلندانیوز، هرم غذایی راهنمای مصرف غذای سالمی است که بدن ما مرتباً به آن احتیاج دارد. هر هرم غذایی باتوجه به هدف آن، به گروه ها یا بخش هایی تقسیم می گردد و مصرف هر گروه از مواد غذایی را به نسبت های مناسب برای آن رژیم تقسیم می نماید.
هرم غذایی راهنمای مصرف غذای سالمی است که بدن ما مرتباً به آن احتیاج دارد. هر هرم غذایی باتوجه به هدف آن، به گروه ها یا بخش هایی تقسیم می گردد و مصرف هر گروه از مواد غذایی را به نسبت های مناسب برای آن رژیم تقسیم می نماید.
هرم غذایی یک چارت و الگو برای مصرف گروه های مواد غذایی است. هرم غذایی راهنمای مصرف غذای سالمی است که بدن ما مرتباً به آن احتیاج دارد. هر هرم غذایی باتوجه به هدف آن، به گروه ها یا بخش هایی تقسیم می گردد و مصرف هر گروه از مواد غذایی را به نسبت های مناسب برای آن رژیم تقسیم می نماید.
پیروی از هرم غذایی مناسب برای بچه ها بسیار مهم است؛ زیرا، آن ها باید بدانند که هر روز چه غذایی و به چه مقدار ای بخورند تا در دوران رشد به آن ها یاری کند.
هرم غذایی گروه های غذایی مختلف را نشان می دهد که برای بدن انسان ضروری هستند. هرم به پنج گروه غذایی تقسیم می گردد که هر گروه تغذیۀ مورداحتیاج بدن انسان را پیشنهاد می نماید. هر گروه غذایی با یک نوار رنگی، نازک و پررنگ نشان داده می گردد. هرچه نوار نازک تر باشد، احتیاج بدن به آن گروه غذایی کمتر است.
شاید بتوان گفت که بی نهایت هرم غذایی وجود دارد. در واقع همان طور که گفتیم، یک هرم غذایی به منزلۀ یک دستورالعمل برای دریافت مواد غذایی اصلی در مقادیر مورداحتیاج است؛ بنابراین، باتوجه به این نکته که هدف رژیم غذایی شما چیست، می توان یک هرم غذایی منحصربه فرد برای شما طراحی کرد.
درحال حاضر در بیشتر متون و منابع از هرم غذایی پیشرفته USDA استفاده می گردد. معمولاً هر کشور باتوجه به منابع موجود، یک هرم غذایی کلی تعریف می نماید.
پاسخ این سؤال که هرم غذایی چه یاریی به ما میکند را شاید بتوان خیلی خلاصه گفت که، هرم غذایی در واقع به ما یاری می نماید تا سالم تر باشیم.
هر هرم غذایی با معرفی گروه های غذایی مختلف اندازه مصرف آن ها را نیز تعیین می نماید و هدف آن این است که، مواد غذایی به مقدار و در تنوع کافی دریافت شوند تا بدن ما تمام مواد مورداحتیاج خود را دریافت کند.
همان گونه که گفتیم، یک هرم غذایی شامل گروه های غذایی مختلف است؛ اما، این سؤال مطرح می گردد که، هرم غذایی اصلی چه گروه های غذایی و چه مواردی را شامل می گردد؟ در ادامه پنج مورد اصلی که در هرم غذایی اصلی وجود دارند را آنالیز می کنیم.
به محصولات تولیدشده از شیر گاو، بز و… محصولات لبنی گفته می گردد که، شامل شیر، ماست، انواع پنیر، دوغ، کشک و… می گردد. مصرف محصولات لبنی بسیار اهمیت دارد؛ زیرا، نه تنها کلسیم بلکه پروتئین، ویتامین A و ویتامین D را نیز برای بدن ما فراهم می نمایند.
برای بزرگسالان محصولات بدون چربی مفید هستند؛ زیرا، بسیاری از محصولات لبنی حاوی چربی هستند. مصرف 3 ـ 4 وعده لبنیات در روز لازم است.
میوه ها منبع طبیعی قند، فیبر و ویتامین ها، به ویژه ویتامین C هستند. آن ها به حفظ سلامت پوست و هضم خوب یاری می نمایند. مصرف 2 تا 4 وعده میوۀ تازه لازم است.
همۀ سبزی های تازۀ سبز، نارنجی یا سبز تیره، ساقه، ریشه یا گلِ یک گیاه خوراکی نیز سبزی هستند. نخودفرنگی، کلم، سیب زمینی، اسفناج و ... همگی از منابع سالم تغذیه هستند. سبزی ها حاوی ویتامین C، آهن و کلسیم اند و بسیار سالم و کم چربی و کالری هستند. مصرف 3 ـ 5 وعده از سبزی ها لازم است.
انواع مختلفی از گوشت حیوانات مصرف شدنی هستند؛ اما، هرکدام از آن ها مزایا و معایب خود را دارند. گوشت های بهتر مانند مرغ، بوقلمون و ماهی باید بیشتر مصرف شوند. گوشت قرمز یا بیکن چربی و کلسترول زیادی دارند؛ بنابراین، باید از مصرف زیاد آن ها اجتناب کرد. تخم مرغ، لوبیا خشک، توفو، سویا و آجیل می توانند منبع جایگزین گوشت باشند. این موارد منبع اصلی پروتئین، آهن، روی و ویتامین B12 هستند. مصرف 2 ـ 3 وعده گوشت در روز لازم است.
غلات از گروه های غذایی بسیار مهم در هرم غذایی تغذیه سالم هستند؛ زیرا، با داشتن کربوهیدرات های مفید انرژی را برای بدن فراهم می نمایند و با داشتن فیبر زیادی که دارند به سلامت دستگاه گوارش ما نیز یاری بسیار زیادی خواهند کرد. غلات بعلاوه حاوی پروتئین و گروهی از ویتامین ها نیز هستند.
عدس، نخود، ذرت، گندم، جو، برنج و … گروه های مختلف غلات هستند.
هر هرم غذایی شامل چند طبقه است که هرچه از پایین به قله هرم نزدیک می شویم، مصرف مواد غذایی که در رده های بالاتر قرار دارند محدودتر می شوند. در واقع در پایین ترین طبقۀ یک هرم غذایی تغذیه سالم، مواد غذایی وجود دارند که باید بیشتر مصرف شوند.
سبزی ها، سالاد و میوه (حداقل 5 تا 7 وعده در روز). اگر بیشتر مصرف شوند بهتر است. یک بار در روز می توان آب میوۀ شیرین نشده را نیز مصرف کرد؛
غلات و نان سبوس دار، سیب زمینی، ماکارونی و برنج (3 تا 5 وعده در روز، تا 7 وعده برای پسران نوجوان و مردان 19 تا 50 ساله). غلات سبوس دار برترین گزینه هستند؛
شیر، ماست و پنیر (3 وعده در روز و 5 وعده در سن 9 تا 18 سالگی). بهتر است از شیر و ماست کم چرب بیشتر از پنیر بهره ببرید؛
گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ، لوبیا و آجیل (2 وعده در روز). بهتر است از گوشت بدون چربی، مرغ (بدون پوست) و ماهی بهره ببرید. تا دو بار در هفته ماهی چرب بخورید. تخم مرغ، لوبیا و آجیل نیز در این طبقه قرار می گیرند. مصرف گوشت های نمکی تولید شده مانند سوسیس، بیکن و ژامبون را محدود کنید؛
چربی ها و روغن ها (در مقادیر بسیار کم) را تاحدامکان کمتر بهره ببرید. چربی های تک یا چند غیراشباع و سبک را انتخاب کنید.
روغن های کلزا، زیتون، کانولا، آفتاب گردان یا ذرت انتخاب های بهتری هستند. سس مایونز و سس سالاد را محدود کنید؛ زیرا، حاوی روغن زیادی هستند. همواره تاحدامکان با کمترین چربی یا روغن غذا های خود را بپزید. کباب کردن، پختن در فر، بخارپز و آب پزکردن راه های جایگزین مناسبی برای سرخ کردن هستند.
در هرم غذایی اصلاح شده قفسه بالایی از بقیۀ هرم جدا می گردد. طبقۀ بالایی شامل غذا ها و نوشیدنی های سرشار از چربی، شکر و نمک است. این مواد غذایی برای سلامتی لازم نیستند و نباید هر روز مصرف شوند. مقادیر بسیار کم یک یا دو بار در هفته حدبیشتر کافی است.
منبع: بهداشت نیوز
منبع: فرادید