بیم و امید در اقتصاد آمریکا
به گزارش بلندانیوز، لیست حقوق بگیران بخش خصوصی در ایالات متحده کمتر از آنچه برای ماه اکتبر پیش بینی شده بود، افزایش یافت تا نشانه های اولیه ای از علائم کاهش شتاب در رشد اقتصادی ظهور یابند درحالی که محرک های اقتصادی دولت کاهش یافته اند و موارد جدید ابتلا به ویروس کرونا نیز در سراسر این کشور رو به افزایش است.
به گزارش دنیای اقتصاد به نقل از رویترز، بهبود اقتصادی از ویروس کرونا که فرایند آن شروعشده است امکان دارد در نتیجه ابهام سیاسی ناشی از رقابت سریالی در انتخابات آمریکا، ظرف چند ماه آینده نیز تحت تاثیر قرار بگیرد. کارشناسان هشدار داده اند که این ابهام سیاسی می تواند موجب اتخاذ تصمیمات محتاطانه تر کسب و کار ها برای هزینه ها گردد.
پل کروگمن، نوبلیست اقتصاد به شبکه خبری سی ان بی سی گفت: ایالات متحده هنوز به طور ماهانه به چندصد میلیارد دلار از بسته های محرک اقتصادی احتیاج دارد تا اقتصاد خود را در زمانی که شیوع کرونا ادامه دارد و موجب خفگی رشد مشاغل و کسب و کار ها شده است، ترمیم کند.
او گفت: ما هنوز 11 میلیون شغل کمتر از دوران پیش از کرونا داریم و تمامی آن افراد اکنون بدون دستمزد هستند، دولت های محلی ایالتی در تنگنای شدید اقتصادی قرار دارند و هزاران کسب و کار، شاید صد ها هزار، در آستانه فروپاشی قرار گرفته اند.
او اضافه نمود: معین دقیق بسته ایده آل کمکی کار دشواری است، اما یک بسته کمکی بسیار بزرگ برای زنده نگه داشتن اقتصاد آمریکا احتیاج است. ما هنوز در مرحله بسته های کمکی مقابله با بحران هستیم.
در روز چهارشنبه انتخابات آمریکا به صحنه رقابت شانه به شانه دو کاندیدا بدل شد و همه نگاه ها به چند ایالت کلیدی باقی مانده برای معین رئیس جمهوری بعدی آمریکا دوخته شده است. نگرانی هایی از بروز چالش های مربوط به نتایج آرا نیز وجود دارند.
جیمز نایتلی، اقتصاددان ارشد بین الملل در موسسه اقتصادی آی ان جی نیویورک می گوید: این نتیجه خوبی برای اقتصاد نیست، اقتصادی که از زمان رشد موارد کرونا با ناآرامی هایی روبرو بوده است، بودجه های دولت و دولت های ایالتی به مشکل برخورده اند و درآمد ها نیز به دلیل انقضای مهلت پرداخت مستمری بیکاری کاهش یافته اند.
او ادامه داد: افزایش خصومت و تهدید چالش های حقوقی در برابر بسته های اقتصادی حمایتی سریع قرار دارند که این موضوع درحالی که فعالیت ها به طور فزاینده ای محدود می شوند، یک نگرانی خواهد بود.
گزارش اشتغال ملی موسسه ای دی پی نشان می دهد لیست حقوق بگیران خصوصی در ماه اکتبر با رشد 365 هزار شغلی روبرو شد درحالی که این افزایش در ماه سپتامبر برابر با 753 هزار شغل بود. در نظرسنجی که پیش تر رویترز از چند اقتصاددان به عمل آورده بود، پیش بینی شد تا این لیست با رشد 650 هزار شغلی در اکتبر روبرو گردد.
رشد مشاغل ماه گذشته گسترده بود، بااین حال این مشاغل جدید در صنایعی متمرکز بودند که به طور مستقیم توسط پاندمی کرونا تحت تاثیر قرار گرفته بودند ازجمله بخش پذیرایی و اوقات فراغت صنعت گردشگری. رشد موارد ابتلای کرونا در سراسر ایالات متحده می تواند منجر به ازسرگیری محدودیت ها برای کندسازی شیوع این بیماری واگیردار در آستانه زمستان گردد.
حتی در نبود محدودیت های جدید نیز، احتمالا آمریکایی ها از سفر های هوایی، مراجعه به هتل ها، باشگاه های ورزشی، رستوران ها و دیگر کسب و کار های با محور حضور فیزیکی مصرف نماینده خودداری نمایند. این شرایط می تواند به وخیم تر شدن تقاضای اندک کنونی منتهی گردد که شاهد تقلای بازار کار برای جبران همه 2/ 22 میلیون شغل ازدست رفته در دوران پاندمی کرونا بوده است.
گزارش ای دی پی که به طور مشترک با مودیز آنالیتیکس تنظیم و ارائه شده است، اگرچه احتساب لیست حقوق بگیران خصوصی دولت را از ماه مه به دلیل تفاوت ها در روش شامل نمی گردد، اما همچنان به عنوان سرنخ های پیگیری سلامت بازار کار شناخته می گردد.
این گزارش اندکی پیش از گزارش جامع و ماهانه اشتغال که توسط دولت به دقت مورد نظارت قرار گرفته است، منتشر شد. براساس یک نظرسنجی رویترز از اقتصاددانان، لیست حقوق بگیران بخش های غیرکشاورزی احتمالا در ماه اکتبر با رشد 700 هزار شغل روبه رو شد پس ازآنکه در سپتامبر با افزایش 877 هزار شغلی روبرو شده بود.
با توجه به مرخص شدن کارکنان موقتی سرشماری ها و درگیری دولت های محلی ایالتی با کمبود بودجه، انتظار می رود تا تعداد کل حقوق بگیران غیر کشاورزی با رشد 600 هزار شغلی پس از افزایش 661 هزار شغل ماه سپتامبر روبرو گردد. این فرایند موجب می گردد نرخ اشتغال حدود 1/ 10 میلیون شغل کمتر از اوج خود در فوریه و پیش از شروع کرونا در ایالات متحده باشد.
در کمال تعجب، بازار های اقتصادی آمریکا به رغم عدم اطمینان سیاسی، فرایند افزایشی داشته اند. سهام وال استریت افزایش را تجربه کرد. قیمت های وزارت خزانه داری بالاتر رفتند. دلار نیز در برابر طیفی از ارزها، ثبات خود را حفظ کرد.
کریس لو، اقتصاددان ارشد موسسه اقتصادی اف ان اچ در نیویورک می گوید: حس می کنم معامله گران به طور فزاینده ای با این موضوع راحت هستند که جمهوری خواستار اکثریت سنا را حفظ نمایند و دموکرات ها اکثریت مجلس نمایندگان را. از دیدگاه بازار، معنای این شرایط آن است که هریک از دو کاندیدا به کاخ سفید برسند، چه ترامپ و چه بایدن، کار چندان خاصی انجام نخواهد داد.
نظرسنجی که از سوی موسسه مدیریت زنجیره تامین در روز چهارشنبه صورت گرفت نشان می دهد که شاخص فعالیت غیرتولیدی این موسسه به عدد 6/ 56 درصد در ماه اکتبر کاهش یافته است درحالی که این عدد در سپتامبر برابر با 8/ 57 بود؛ افتی کمتر از عدد 3/ 57 درصدی که در فوریه امسال شاهد آن بودیم.
سنجه نظرسنجی یادشده از اشتغال در صنعت خدماتی از عدد 8/ 51 درصد در سپتامبر به عدد 1/ 50 کاهش یافت؛ مطابق با همان دیدگاه هایی که می گویند رشد بازار کار پس از تقویت با بیش از سه تریلیون دلار بسته های حمایتی دولت در دوران کرونا که به کارگران و کسب و کار تخصیص داده شدند و اکنون به خاتمه رسیده اند، متوقف شده است.
این نتیجه در راستای انتظارات تحلیلگران برای تنزل رشد اقتصادی در فصل چهارم قرار گرفته است؛ پس از آنکه رشد تاریخی سالانه 1/ 33 درصدی در فصل سوم 2020 رقم خورد. این در حالی است که اقتصاد ایالات متحده بین آوریل و ژوئن با شتاب 4/ 31 درصدی کوچک شده بود.
گزارش سوم که توسط وزارت بازرگانی ایالات متحده منتشر شد نشان داد کسری تجاری به رقم 7/ 4 درصد به ارزش 9/ 63 میلیارد دلار در سپتامبر کاهش یافت چراکه صادرات خواربار به بیشترین حد خود از جولای 2012 رسید. در تقویت این رشد، صادرات سویا نقش مهمی ایفا کرد. اقتصاددانان پیش بینی نموده بودند که کسری تجاری به 8/ 63 میلیارد دلار در سپتامبر کاهش یابد.
صادرات کالا نیز با رشد 1/ 3 درصدی به 8/ 122 میلیارد دلار رسید و در این حوزه نیز تجهیزات مخابراتی، موتور های صنعتی و لوازم جانبی رایانه ای نقش مهمی داشتند. به علاوه صادرات به چین به بالاترین میزان خود از ماه مارس 2018 رسید. بااین حال، قرنطینه های جدید مربوط به شیوع کووید-19 در اروپا می تواند رشد صادرات را کاهش دهد.
واردات کالا نیز با رشد 3/ 0 درصدی و ثبت عدد 5/ 203 میلیارد دلاری، به بالاترین میزان از دسامبر 2018 رسید. واردات خواربار در این بین، بیشترین عدد ها را به نام خود ثبت کرد. ایالات متحده همچنین کالا های سرمایه ای، وسایل نقلیه خودرویی، قطعات و موتور های بیشتری را وارد نموده است.
واردات از چین نیز بالاترین حد خود را از جولای 2019 تجربه کرد. ایالات متحده 9/ 157 میلیون بشکه نفت خام را در سپتامبر وارد نموده است که از فوریه 1992 کمترین میزان محسوب می گردد.
منبع: فرارو