تمام مزایا و معایب دورکاری که باید بدانید

به گزارش بلندانیوز، دورکاری موضوع چندان جدیدی نیست، اما بحران همه گیری کرونا در سال های اخیر باعث شده این سبک کار کردن مورد توجه و استقبال زیادی قرار بگیرد. طی 2 سال اخیر خیلی از کارمندان به چاره ای جز دورکاری برای سازمان های خود نداشتند. با این حال، دورکاری واقعاً چیست؟ مزایا و معایب دورکاری چه چیزهایی است؟ چطور برترین استفاده را از شرایط دورکاری داشته باشیم؟

تمام مزایا و معایب دورکاری که باید بدانید

بسیاری بر این باور هستند که دورکاری در حال تکامل و تحول است و زندگی روزمره ما را متحول خواهد نمود. به همین دلیل است که خیلی ها هوادار آن هستیم. بر اساس یکی از نظرسنجی های اجرا شده، 65 درصد افراد تمایل داشتند که بعد از اتمام بحران همه گیری کرونا، همچنان به صورت تمام وقت دورکاری نمایند. بعلاوه، سه چهارم ادارات و سازمان ها هم بیان داشتند که بعد از اتمام بحران همه گیری، همچنان بعضی از کارکنان آن ها دورکار باقی خواهند ماند.

دورکاری چیست؟

همانطور که از نام آن پیداست، دورکاری به کار کردن در هرجایی خارج از محیط رسمی اداره و سازمان اطلاق می گردد. این محیط می تواند خانه، کافی شاپ، کتابخانه، پارک و یا هرجای دیگری باشد.

دورکاری موضوع نوی نیست. درسال های پیش هم بسیاری از کارمندان از این طریق کار می کردند. اما قرنطینه های ناشی از همه گیری کرونا باعث شد که سازمان ها چاره ای از به کارگیری این شیوه در مقیاس بزرگ نداشته باشند. کرونا باعث شد تا تقریباً تمام افراد سازمان دورکاری نمایند. این موقعیت باعث شد تا کارکنان مزایا و راحتی دورکاری را تجربه نموده و آن را بهتر درک نمایند. با این حال، باید در نظر داشت که دورکاری و کار کردن از خانه یک چیز هستند و بین آن ها تفاوت هایی وجود دارد، چراکه راه های زیادی برای دورکاری وجود دارد.

چطور دورکاری کنیم؟

انجام دورکاری بستگی به شغل و تخصص شما دارد. دورکاری برای بعضی به معنای کار سیار است. کارکنان فروشگاه ها، مهماندارهای قطار و هواپیما و یا خدمه هتل شامل این دسته می شوند. آن ها تنها زمانی که وارد آن محیط خاص هستند کار می نمایند و به عبارتی تمام وقت نیستند.

بعضی دیگر افراد تمام کار خود را به شکل دورکاری انجام میدهند. به عنوان مثال، حدود نیمی از افراد دورکار در کشور آمریکا به صورت تمام وقت کار می نمایند.

از سوی دیگر، امروزه شاهد ظهور مجموعه هایی هستیم که هیچ مکان و دفتر ثابتی ندارند و تمام کار آن ها به صورت مجازی است. کارکنان در این محیط ها برای برقراری ارتباط با یکدیگر از تکنولوژی استفاده می نمایند. طبق نظرسنجی ها، حدود 30 درصد افراد دورکار امروزه برای مجموعه های این چنینی کار می نمایند. این مجموعه ها هیچ شباهتی با محیط های کاری سنتی که می شناسیم ندارند و درک آن شاید برای بعضی همچنان سخت باشد.

با این حال، دورکاری امروزه لزوماً به این معنا نیست که محیط کار را کاملاً ترک شده و این افراد هیچ ارتباطی با مجموعه ندارند. چیزی که امروزه بیشتر کاربرد داشته و متداول است، ترکیبی از دورکاری و کار حضوری است. یعنی افراد دورکار چند روز در هفته و یا ماه به صورت حضوری در مجموعه حاضر می شوند. تمام این ها بستگی به فرد، سیاست های مجموعه و ماهیت شغل دارد.

آیا دورکاری آینده دار است؟

امروزه می توان ادعا داشت که میلیون ها نفر در سراسر جهان طعم و مزه دورکاری را چشیده اند. خیلی ها کار روزانه خودشان را از منزل انجام داده اند، بعضی دیگر هم به جای سفرهای طولانی و چندین هزار کیلومتری، جلسات خود را به صورت اینترنتی برگزار نموده اند. در چنین شرایطی، بعید به نظر می رسد که همه چیز دوباره همان حالت نرمال و عادی بازگردد.

بعد از این دوران و به اصطلاح توفیق اجباری، خیلی از مجموعه ها اعلام نموده اند که در آینده نیز همین روش دورکاری را ادامه خواهند داد. مجموعه های بسیار بزرگی مثل Dropbox و Quora اعلام نموده اند که قصد دارند بیشتر تمرکز خود را روی دورکاری قرار دهند.

تعادل بیشتر بین کار و زندگی شخصی و بعلاوه کار انعطاف پذیر مفهوم هایی هستند که با ورود نسل های نو به محیط های کاری مطرح شدند. در این شرایط می توان انتظار داشت که سیاست های نو انعطاف پذیری بیشتری در شرایط کاری داشته باشند و تقریباً تمام افراد هم از آن سود می برند.

این فرایند احتمالاً در هرحال رخ می داد، ولی ویروس کرونا تنها به انجام آن سرعت بیشتری بخشید. چه بخواهید چه نه، دورکاری باقی خواهد ماند و هر روز نیز محبوبیت بیشتری پیدا می نماید. مردم به این سبک کار کردن علاقه دارند و تکنولوژی نیز به انجام آن یاری می نماید.

مزایا و معایب دورکاری

بر اساس یکی از گزارش های موسسه گالوپ : دورکاری نه تنها نتیجه کارها را بهبود می بخشد، بلکه سیاستی است که مستعدترین کارمندان از آن استقبال می نمایند. در این بخش، به بعضی از مزایا و معایب دورکاری اشاره می کنیم. فهرست را با معرفی مزایا آغاز می کنیم.

مزایای دورکاری برای کارکنان

دورکاری شاید برای تمام افراد مناسب نباشد. ولی سبک نوی زندگی کاری آسوده تر و کم استرس تر را برای افراد مهیا می نماید. در این بخش، بعضی از مزایای دورکاری برای کارمندان را آنالیز خواهیم کرد.

تعادل بهتر بین کار و زندگی شخصی

دورکاری عموماً به افراد یاری می نماید که ساعات بیشتری را در اختیار خانواده خودشان بگذارند و یا اینکه به فعالیت ها و علایق شخصی خود بپردازند. حذف زمان رفت و آمد و یا زمان ناهار باعث می گردد زمان بیشتری برای انجام سایر کارها داشته باشید.

کنترل بیشتر

دورکاری نه تنها در انتخاب محل کار کردن به شما اختیار بیشتری می دهد، بلکه نحوه انجام آن هم در اختیار شما خواهد بود. هنگام دورکاری، می توانید محیط کاری خودتان را با سلیقه و علایق خودتان تنظیم کنید. دیگر سروصدای محیط، گپ و گفت همکارها، نوشیدنی های بی کیفیت محل کار و یا دمای محیط شما را اذیت نخواهد نمود. همه چیز تحت کنترل خودتان خواهد بود.

رفاه بیشتر

حذف رفت و آمد روزانه، ترافیک، سیاست های اداری و دفتری و موارد انعطاف ناپذیر دیگر می تواند زندگی را بسیار آسان تر کند. در حقیقت، 86 درصد کارکنان معتقدند که دورکاری استرس را کاهش می دهد. 77 درصد هم بیان دارند که ترجیح می دهند بعد از اتمام همه گیری کرونا کماکان دورکاری نمایند و با این سبک خرسند تر هستند.

انتخاب های بیشتر برای شغل

دورکاری می تواند جهانی نوی از موقعیت های شغلی را به روی شما از کند. دیگر نیازی نیست که محل زندگی شما نزدیک به سازمان و اداره باشد. شما ممکن است موقعیت های شغلی در کشورها و یا حتی قاره های دیگری پیدا کنید.

انعطاف پذیری بیشتر

اگر واقع گرا باشیم، دورکاری و انعطاف شغلی موضوعاتی متفاوت هستند. ولی با این حال، دورکاری معمولاً با انعطاف بیشتری در زمان انجام کارها همراه است. بنابراین، اگر ترجیح می دهید که در طول روز اجازه و زمان کافی برای انجام بعضی کارهای شخصی خودتان هم داشته باشید، دورکاری برای شما مناسب تر است.

مزایای دورکاری برای کارفرماها

آیا هرچیزی که به نفع کارکنان باشد، لزوماً به نفع کارفرما هم هست؟ مزایای دورکاری شامل صاحبین کسب و کار نیز می گردد. دورکاری از این 8 روش می تواند به سازمان ها یاری کند.

افزایش بهره وری

دورکاری می تواند بهره وری کارکنان در موقعیت های مختلف شغلی را افزایش دهد. طبق مطالعه اجرا شده به وسیله دانشگاه استنفورد روی یک موسسه گردشگری چینی، دورکاری باعث افزایش 13 درصدی در بهره وری و کارایی کارکنان شده بود. مطالعه دیگری که در سال 2018 اجرا شده بود نیز حاکی از آن است که دورکاری تاثیر مثبتی بر عملکرد کارکنانی دارد که شغل های پیچیده دارند ولی انجام کار آن ها نیاز به ارتباطات فردی زیادی ندارد.

تداوم بخشی به کسب و کار

ویروس کرونا باعث شد که اهمیت دورکاری را بیش از هر زمانی درک کنیم. اگر مردم و کارکنان بتوانند کار خود را از خانه و یا هرجای دیگری انجام دهند، به این معنا است که حتی در شرایط بحرانی این چنینی هم کسب وکار شما می تواند به فعالیت خود ادامه دهد. اگر کارکنانی به هردلیلی پیروز نشوند در محل کار حضور پیدا نمایند، می توانند از راه دور به کار خود رسیدگی نمایند.

حفظ استعدادها

بر اساس مطالعات اجرا شده، 54 درصد کارکنان ترجیح می دهند محل کار فعلی خود را ترک نموده و برای جایی کار نمایند که انعطاف زمانی بیشتری در ساعات کاری به آن ها می دهد. در روزهایی که خیلی از سازمان ها به کارکنان خود اجازه می دهند حداقل یک روز از هفته رو دورکاری نمایند، هر سازمانی که چنین رویکرد و سیاست هایی را پیش نگیرد، استعدادهای خود را از دست می دهد.

برقراری تعادل بهتر بین کار و زندگی شخصی

دورکاری ارتباط باورنکردنی با انعطاف پذیری در کار دارد. حتی اگر کارکنان دورکار در ساعات کاری انعطاف و حق انتخاب نداشته باشند، حذف هزینه و مدت زمان رفت و برگشت به محل کار فایده زیادی برای آن ها خواهد داشت و زمان زیادی صرفه جویی می نمایند. این انعطاف پذیری به خصوص برای افراد نسل هزاره (افراد متولد در اوایل دهه 1980 تا اوایل 2000) جذابیت دارد.

تحقیقات نشان می دهد که امکان دورکاری و انجام کارها از خانه یکی از اولویت های این نسل است. بنابراین، سازمان هایی که قصد جذب و استخدام این افراد را دارند، باید چنین خواسته هایی را در نظر داشته باشند.

محافظت از محیط زیست

حمل ونقل به عنوان اصلی ترین منبع فراوری دی اکسیدکربن در استان متحده شناخته می گردد. رفت وآمدهای شغلی بخش نسبتاً قابل توجهی از این مقدار بخش را شکل می دهند.

حذف تردد و رفت وآمدهای اجباری و استفاده از کنفرانس های ویدئویی و دورکاری می تواند راهی مناسب برای کاهش ردپا کربنی (Carbon Footprint) سازمان ها باشد.

افزایش دسترسی به استعدادها و نخبگان

استخدام کارکنان حضوری محدودیت هایی را برای سازمان ها به همراه دارد. اصلی ترین عامل محدود نماینده ، بحث مکان است. اگر شرکت مورد نظر در منطقه گران قیمتی از شهر واقع شده باشد به این محدودیت ها بیش از پیش اضافه می گردد. چراکه افراد ترجیح می دهند محل کار و محل زندگی آن ها فاصله زیادی نداشته باشد.

اگر سازمان ها الزامی به حضور دائمی کارمندان نداشته باشند، گزینه های پیش رو آن ها برای استخدام بسیار بیشتر می گردد، چراکه دیگر جغرافیا یک عامل محدودنماینده نخواهد بود. در این حالت، سازمان ها می توانند فرد بسیار با استعدادتر و خبره تری را استخدام نمایند که کارایی بهتری دارد، ولی محل زندگی او فاصله بسیار زیادی با مقر اصلی شرکت دارد.

افزایش انگیزه و تعهد کارکنان

افرادی که دورکاری می نمایند تعهد و انگیزه بیشتری از سایر افراد دارند. آن ها بعلاوه از کار خود خرسند تر هستند. افرادی که کار تمام وقت آن ها دورکاری است 22 درصد خرسند تر افرادی هستند که اصلا دورکاری نمی نمایند. جای تعجب ندارد که همین امر باعث افزایش تعهد کاری و سازمانی آن ها گردد. تعداد افراد دورکاری که می گویند تمایل دارند در 5 سال آینده هم در همین شرکت کار نمایند، 13 درصد بیشتر از کارکنان حضوری است. با توجه به هزینه های مربوط به استخدام، این گزینه مهمی است که سازمان ها به راحتی نمی توانند از کنار آن بگذرند.

کاهش هزینه ساختمان و اسکان

هزینه های اداری بخش زیادی از هزینه های سازمان ها را شامل می گردد. با افزایش تعداد کارمندان دورکار، این هزینه ها نیز کاهش زیادی پیدا می نمایند. به عنوان مثال، به ساختمان کوچک تری نیاز خواهید داشت و هزینه های جاری نیز کاهش چشمگیری پیدا می نمایند. برای مثال، ارائه مجوز دورکاری به بازرسان ثبت اختراع در ایالات متحده باعث تا هزینه های اداری آن ها تا 38.2 میلیون دلار کاهش پیدا کند!

معایب دورکاری

علیرغم محبوبیت و تمام مزایای این شیوه کار کردن، دورکاری معایب خاصی را هم به همراه دارد که در این بخش به آن ها می پردازیم.

ارتباطات

طبق یک مطالعه دانشگاهی، 27 درصد کارمندان دورکار بیان داشتند که برقراری ارتباط اصلی ترین چالش کاری آن ها است. زمانی که با همکار خود در یک محیط نیستید، برقراری و حفظ ارتباط کاری سخت خواهد بود. فاصله جغرافیایی میان کارمندان دورکار و سازمان بعلاوه باعث می گردد آن ها احساس طردشدگی از سازمان را پیدا نمایند.

ابزارهای ارتباطی نو تا حدی توانسته اند این محدودیت ها را از بین ببرند. سیستم های ویدئو کنفرانس با کیفیت و بعلاوه ابزارهای پیغام رسان شخصی و گروهی را می توان نمونه هایی از این ابزارها دانست.

تنهایی و طردشدگی

تنهایی یکی دیگر از مسائل افراد دورکار است و 19 درصد آن ها به این موضوع ادغان می نمایند. این مشکل تنها به افراد مربوط نمی گردد، چراکه تنهایی می تواند تعهد، انگیزه و بهره وری کارمندان را کاهش دهد.

برای حل این مشکل، سازمان ها نباید اجازه دهند کارمندان دورکار آن ها احساس تنهایی نمایند. حضور غیاب های روزانه و جلسات مجازی روزانه می تواند در حل این مشکل تاثیرگذار باشد. سازمان ها باید سعی نمایند از ابزارهای ارتباطی برای ایجاد محیط های کاری مجازی استفاده نمایند که کارمندان در آنجا در کنار یکدیگر باشند.

حواس پرتی و نبود مرز معین

خیلی از افراد دورکاری می نمایند، چراکه می خواهند زمان بیشتری را به خانواده و علایق خود اختصاص دهند. ولی نبود یک مرز معین بین کار و خانه می تواند باعث ایجاد حواس پرتی و کاهش تمرکز گردد. برای مثال، مزاحمت و سروصدای بچه ها در خانه می تواند مانع تمرکز کافی کارمندان گردد.

البته این مزاحمت ها در محیط های کاری هم وجود دارند. بر اساس یک مطالعه، تاثیر این عوامل در بهره وری افراد دورکار (در خانه) حدود 15 الی 27 درصد است. درحالیکه تاثیر آن ها روی بهره روی افراد حضوری بین 20 الی 35 درصد است.

مدیریت زمان اشتباه

در میان مزایا و معایب دورکاری، سختی مدیریت زمان را می توان به عنوان یک عیب دانست. خیلی از کارمندان دورکار نمی توانند زمان خاصی را برای توقف کار خودشان انتخاب نمایند. بر اساس یک مطالعه، 39 درصد افراد دورکار بیان کردند که بیش از ساعات مقرر وقت صرف می نمایند. چنین رویکردی می تواند تاثیری منفی در سلامت ذهنی و عملکردی افراد داشته باشد.

کاهش خلاقیت

بر اساس یک نظرسنجی، 61 درصد بازاریاب های شرکت های بزرگ بر این باور بودند که حفظ محیط کاری خلاق در شرایط دورکاری بسیار چالش برانگیز است. حضور فیزیکی، بحث و برخورد رو در رو افراد باعث مطرح شدن ایده های خلاقانه بیشتری می گردد. با این حال، بعضی مطالعات هم از تاثیر مثبت دورکاری بر انجام وظایف خلاقانه کارمندان خبر می دهند.

کاهش فرصت های اجتماعی شدن

حتی سرسخت ترین هواداران دورکاری هم قبول دارند که این سبک کار کردن جذابیت کمتری دارد. آشنایی، برخورد و تعامل با افراد مختلف را می توان یکی از جذابیت های محیط های کاری دانست. انسان موجودی اجتماعی است و به تعامل با سایر انسان ها نیاز دارد. شرایط دورکاری قادر نیست فرصت های چندان مناسبی جهت ایجاد تعامل بین افراد ایجاد کند.

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 18 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 18 اردیبهشت 1401 گردآورنده: bolandanews.ir شناسه مطلب: 1828

به "تمام مزایا و معایب دورکاری که باید بدانید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تمام مزایا و معایب دورکاری که باید بدانید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید